Son Dakika


OECD verilerine dayanan Visual Capitalist araştırmasına göre Türkiye, emeklilikte çalışma dönemindeki gelirin ne kadarının korunduğunu gösteren brüt emekli aylığı ikame oranında yüzde 69,1 ile 38 ülke arasında 11. sırada yer aldı. OECD ortalaması ise yüzde 52 oldu.
Emeklilikte çalışma döneminde elde edilen gelirin ne kadarının korunabildiği, ülkelerin emeklilik sistemleri arasındaki önemli farklılıklardan biri olarak öne çıkıyor.
Visual Capitalist’in OECD verilerinden derlediği araştırmaya göre, Türkiye’de ortalama gelirle çalışan bir kişinin emekli olduğunda elde edeceği brüt emekli geliri, çalışma dönemindeki kazancının yüzde 69,1’ine karşılık geliyor.
Bu oranla Türkiye, araştırmaya dahil edilen 38 ülke arasında 11. sırada bulunurken, OECD ortalaması yüzde 52 olarak hesaplandı.
Türkiye’nin yüzde 69,1’lik emekli aylığı ikame oranı, birçok gelişmiş ekonominin üzerinde bulunuyor.
Almanya’da bu oran yüzde 42,1, ABD’de yüzde 39,7, İngiltere’de yüzde 44,7 ve Japonya’da yüzde 36,5 seviyesinde.
Türkiye’nin hemen önünde ise yüzde 69,6 ile Meksika yer alıyor.
Listenin zirvesinde İspanya bulunuyor. İspanya’da brüt emekli aylığı ikame oranı yüzde 80,4 olurken, Yunanistan yüzde 79,6 ile ikinci sırada yer aldı.
Lüksemburg yüzde 75,6, Kolombiya yüzde 74,8 ve Hollanda yüzde 74,7 ile ilk sıralarda yer alan diğer ülkeler oldu.
Türkiye’nin yüzde 69,1’lik oranı, OECD ortalamasının 17,1 puan üzerinde bulunuyor.
Araştırmada Avusturya yüzde 74,1, Danimarka yüzde 72,7, Portekiz yüzde 72,4, İtalya yüzde 70,6 ve Meksika yüzde 69,6 ile Türkiye’nin önünde yer aldı.
Listenin en alt sırasında ise yüzde 17,4 ile Litvanya bulunuyor. İrlanda yüzde 24,3, Polonya yüzde 28,6 ve Estonya yüzde 29,3 ile en düşük oranlara sahip ülkeler arasında.
Araştırmada kullanılan brüt emekli aylığı ikame oranı, emekli maaşının emeklilik öncesindeki kazanca oranını gösteriyor. Hesaplamalar vergi ve sosyal güvenlik kesintileri öncesindeki brüt gelirler üzerinden yapılıyor.
Veriler, 2024 yılında 22 yaşında çalışma hayatına başlayan ve ortalama gelir elde eden bir çalışanın tam kariyer sonrasındaki emeklilik gelirini esas alıyor.
Zorunlu kamu ve özel emeklilik sistemlerinin dahil edildiği hesaplamada gönüllü özel emeklilik tasarrufları ise kapsam dışında tutuluyor.
Bu nedenle yüzde 69,1’lik oran, Türkiye’deki her emeklinin bugün aldığı maaşın çalışma dönemindeki ücretinin yüzde 69,1’i olduğu anlamına gelmiyor. Oran, ülkelerin emeklilik sistemlerinin ortalama gelirli ve tam kariyer yapan bir çalışanın gelirini emeklilikte ne ölçüde koruduğunu karşılaştırıyor.
Araştırmanın ortaya koyduğu sonuçlardan biri de ülkelerin ekonomik büyüklüğü ile emeklilikte gelir ikame oranının doğrudan aynı seviyede olmadığı.
Türkiye ve Meksika yaklaşık yüzde 70’lik oranlarla üst sıralarda yer alırken, Almanya, ABD ve Japonya gibi büyük ekonomiler daha düşük oranlarda bulunuyor.
Bu durum, emeklilikte gelir kaybının yalnızca ülkenin ekonomik büyüklüğüyle değil, emeklilik sisteminin yapısı ve uygulanan politikalarla da yakından ilişkili olduğunu gösteriyor.
BENZER HABERLER