Dolar 33,9762
Euro 37,6709
Altın 2.725,36
BİST 9.771,16
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 25°C
Hafif Yağmurlu
İstanbul
25°C
Hafif Yağmurlu
Paz 28°C
Pts 28°C
Sal 29°C
Çar 29°C

MİCROSOFT’TAKİ KESİNTİ DÜNYA ÇAPINDA BİRÇOK SEKTÖRÜ VURDU

MİCROSOFT’TAKİ KESİNTİ DÜNYA ÇAPINDA BİRÇOK SEKTÖRÜ VURDU
19 Temmuz 2024 11:30
A+
A-

 Dünya genelinde dünya yazılım sistemlerinde sorun yaşanıyor. Birçok sektörde işlemler durdu. O sektörler arasında bankacılık, havayolları, hastane ve yayın kuruluşları yer alıyor. Microsoft’un bulut hizmeti Azure’da yaşanan kesinti, havayolu şirketlerinin biletleme operasyonlarını aksamasına neden oldu. Bu şirketlerden biri de Türk Hava Yolları..

ABD merkezli teknoloji şirketi Microsoft’un sisteminde yaşanan arıza pek çok sektörü etkiledi. Havalimanları, bankalar, hastaneler gibi çok sayıda şirketin internet üzerinden sunduğu hizmetlerde kesinti yaşanıyor.

Erişim sorunu yaşanan siteleri listeleyen Down Detector’a göre Microsoft’un yanı sıra Visa, Ryan Air, Virgin Media, Sky gibi sitelerde sorun yaşanıyor.

Türkiye’de de havacılık ve bankacılık sektörleri aynı sorunu yaşadı. Bilgi Teknolojileri Kurumu (BTK) ve Ulusal Siber Olaylara Müdahale Merkezi (USOM), yaşanan sorunların kaynağının tespiti ve giderilmesi için çalışma başlattı.

Etkilenen sektörlerden biri de hava ulaşımı

Microsoft, bulut hizmetlerinde kesinti yaşadığını açıkladı. Yaşanan kesinti, birçok uçuşun durdurulmasına ve iptal edilmesine neden oldu. Aksamayı ilk olarak ABD merkezli havayolu şirketleri bildirdi. Amerikan hava yolları şirketleri uçuşlarını geçici olarak durdurdu. Sabah erken saatlerde Türk Hava Yolları (THY) da bilgi sistemlerindeki arıza nedeniyle biletleme ve rezervasyon sistemlerinde meydana gelen sorunun giderilmesi için çalışma yapıldığını duyurdu.

Forbes’da yer alan habere göre Windows’da yaşanan sorunlar nedeniyle bankalar, havalimanları gibi birçok hizmet aksadı. Crowdstrike analistlerinin yorumuna göre yazılım kaynaklı problemler yaşanıyor.

Bilgisayarlar mavi ekran verdi, uçuşlar iptal edildi

Sosyal medya görüntülerine göre Windows işletim sistemine sahip bilgisayarlar mavi ekran veriyor.

Yaşanan sorunlardan Türkiye’nin yanı sıra ABD, Hindistan, Japanya ve daha birçok ülkenin etkilendiği belirtildi.

Uluslararası boyutta çok sayıda uçuşun iptal edildiği de gelen bilgiler arasında.

Havayolu şirketleri duyurdu

Almanya’da Berlin Havalimanı’nda uçuşlar saat 11:00’e kadar ertelendi.

Frontier Airlines, Allegiant ve SunCountry, operasyonlarının etkilendiğini duyuran havayolu şirketleri oldu. Frontier, ilerleyen saatlerde normal operasyonlara devam etme sürecinde olduğunu duyurdu.

ABD Ulaştırma Bakanı Pete Buttigieg, bakanlığın Frontier’daki uçuş iptalleri ve gecikme sorunlarını takip ettiğini belirterek, kurumun şirketi ve diğer tüm havayollarını yolcuların ihtiyaçlarını karşılama sorumluluklarına tabi tutacağını söyledi.

Frontier daha önce yaptığı açıklamada, Microsoft’ta yaşanan büyük bir teknik kesintinin operasyonlarını geçici olarak etkilediğini söylerken, SunCountry ise şirketin adını vermeden üçüncü taraf bir satıcının rezervasyon ve check-in olanaklarını etkilediğini söyledi.

Nevada merkezli Allegiant, CNN’e yaptığı açıklamada “Microsoft Azure sorunu nedeniyle Allegiant web sitesi şu anda kullanılamıyor” dedi.

Veri takipçisi FlightAware’e göre Frontier, Perşembe günü 147 uçuşu iptal etti ve 212 uçuşu daha erteledi. Veriler, Allegiant uçaklarının yüzde 45’inin, Sun Country’nin ise yüzde 23 uçuşunu ertelediğini gösterdi. Şirketler, etkilenen uçuş sayısıyla ilgili ayrıntı vermedi.

Birçok şirket uygulama ve hizmetleri oluşturmak, dağıtmak ve yönetmek için Microsoft’un bulut hizmeti Azure’u kullanıyor.

Microsoft ayrıca çeşitli Microsoft 365 uygulamalarını ve hizmetlerini etkileyen bir sorunu araştırdığını da söyledi.

THY’nin biletleme ve rezervasyon işlemlerinde aksama

Türk Hava Yolları da yaşanan arızadan etkilenen şirketler arasında yer aldı. THY Basın Müşaviri Yahya Üstün, sosyal medyadan yaptığı açıklamada, bilgi sistemlerinde yaşanan sorunlar nedeniyle biletleme ve rezervasyon işlemlerinde aksamalar yaşandığını belirtti.

Üstün, “Sorunun giderilmesi ve yolcularımızın mağdur olmaması adına gerekli çalışmalar yapılmaktadır. Söz konusu aksaklık için özür dileriz. En kısa sürede sizlere bilgi vereceğiz.” ifadelerini kullandı.

Dünya genelinde birçok şirketi etkileyen yazılım kaynaklı bir problem yaşandığını anlatan Üstün, “Kısmi olarak etkilenen operasyonlarımızdaki bu sorunun giderilmesi için gerekli aksiyonlar alınmaktadır. Operasyonlarımız kademeli olarak normal seyrine dönmektedir. Yaşanan aksaklıktan dolayı siz değerli misafirlerimizden özür dileriz” ifadelerini kullandı.

REKLAM ALANI