Dolar 33,9762
Euro 37,6709
Altın 2.725,36
BİST 9.771,16
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 25°C
Hafif Yağmurlu
İstanbul
25°C
Hafif Yağmurlu
Paz 28°C
Pts 28°C
Sal 29°C
Çar 29°C

ÇALIŞAN İLE İŞVERENİN KARŞILIKLI BEKLENTİLERİ ARTIYOR

ÇALIŞAN İLE İŞVERENİN KARŞILIKLI BEKLENTİLERİ ARTIYOR
11 Temmuz 2024 10:09
A+
A-

İşverenler, dış baskılarla mücadele ederken çalışanların ihtiyaçlarını karşılamakta zorlanıyor.

Çalışan ve işveren arasındaki uyuşmazlıklar, dünya genelinde “Beklenti Açığı” olarak adlandırılmaya başlandı. İşgücü dinamiklerinin karmaşıklığı, işverenin işe alma ve elde tutma stratejileri geliştirmesini zorlaştırıyor.

Global işe alım şirketi Michael Page’in Yetenek Trendleri 2024 Raporu, işveren ve işgücü beklentilerindeki temel uyumsuzluğa ayna tutuyor. Türkiye dahil otuz yedi ülkede 50.000 katılımcıyla yapılan görüşmelerden elde edilen bulgular, çalışanların, rekabetçi maaşlar ve esneklik gibi geleneksel faydaların yanı sıra bireyselleşmiş beklentileri olduğunu da ortaya koyuyor. Araştırmaya göre işverenler, hızla gelişen bir iş ortamında bir yandan önemli dış baskılarla mücadele ederken, diğer taraftan çalışanların ihtiyaçlarını karşılamakla boğuşuyor.

Michael Page Türkiye Genel Müdürü Fatih Cömert, “Yüksek enflasyon, belirsiz ekonomiler ve hızlı teknolojik gelişmeler gibi devam eden küresel baskıların ortasında, iş dünyasında çalkantılı ortam devam ediyor. Bu rapor, yaşanan zorlukların üstesinden başarılı bir şekilde gelmek için, çalışan beklentileri ile işveren gerçekleri arasındaki boşluğu gösterirken, bu boşluğu kapatmanın ipuçlarını da sunuyor. Açık diyaloğa ve işbirlikçi problem çözmeye öncelik vermek çok önemlidir. Karşılıklı anlayış ve uyum sağlama kültürünü teşvik ederek, hem işletmeler hem de çalışanlar hızla değişen bu ortamda gelişebilir.” diyor.

Rapora göre; ücret artışı küresel olarak yavaşlarken ve işverenler ekonomik zorluklarla mücadele ederken , çalışanlar artan yaşam maliyetine ayak uydurmalarına yardımcı olabilecek düzeyde maaş artışı bekliyor. Türkiye’den araştırmaya katılanların %63’ü mevcut maaşlarından memnun olmadıklarını söylerken bu oran diğer ülkelerde %42 civarında seyrediyor. Çalışanların %76’sı son maaş artışının enflasyonun üzerinde olmadığını belirtiyor.

Diğer taraftan çalışanlar, çalışma düzenlemelerinde giderek daha fazla özerklik ve esneklik arıyor. Bu durum ise çalışanlarını ofise geri getirmek isteyen işverenleri zorluyor. Halen çalışanların %52’si tam zamanlı işyerinde çalışırken, %35’i hibrit sistemde çalışıyor.

REKLAM ALANI