Son Dakika
Trafik kazaları sonrasında; araçların onarım süreci ve devamında gelişen olayların vatandaşlarımızın günlük olağan yaşamlarında birtakım sorunlara yol açtığı ve sıklıkla şikâyet edilen bir durum haline geldiği müşahede edilmektedir.
Önemli olan, bir trafik kazasında haklı olmak değil; kazaya hiç karışmamaktadır. Ancak her türlü önleme rağmen trafik kazasının tarafı haline gelindi ise bu aşamadan sonra konu hakkında bilinmesi gereken hususlar ve uygulanması gereken yollar dizisini bilmek, destek almak ya da öğrenmek kaçınılmaz olmaktadır.
Doğru tazminat süreci doğru bir kusur tespiti ile başlar. Zira kusur tespiti, tüm sürecin bundan sonraki akışını ve gidişatını belirleyecektir. Kusur oranlarının doğru tanzim edildiği konusunda emin olmanız elzemdir.
Doğru bir kusur tespitinin yapılabilmesi için ilk olarak kaza yerinden gerekli delilleri temin etmek, doğru açılardan fotoğraflamak, sürücü anlatımlarını doğru ve anlaşılır sade cümlelerle belirtmek en önemli başlangıç noktasıdır.
Meydana gelen trafik kazasında; ilk yapılacak olan olay yerinde can güvenliğini sağlamaktır. İkinci bir kazanın önleme tedbirleri alındıktan sonra; olay yerinin uzak ve yakın mesafelerden, araçların seyir istikametlerinden, doğru açılardan, araçları ve harici etken unsurları kadraja alacak şekilde fotoğraflamak önemlidir. Zira bu fotoğraflamalar, kusur tespiti açısından en önemli kriterdir. Sürücünün kendisini ve olayı iyi ifade etmesinin en kuvvetli delili niteliğindedir. İyi açılardan alınmamış ve sürücü beyanına destek olmayan olay yeri görselleri karşısında mağdur haline gelen çok sayıda araç sürücüsü ile karşılaşılmaktadır.
Kaza Tespit Tutanağında bulunan sürücü beyanları kısmının; açık ve net ifadeler ile olayı çok anlaşılmaz hale sokmadan basit ve anlaşılır halde doldurulması gerekmektedir. Yanlış anlatımlar ve anlatım bozuklukları karşısında hak kaybına uğrandığı sıklıkla görülmektedir.
Kaza Tespit Tutanağını doğru ve anlaşılır halde düzenlediniz. Olay yerinden yeterli ve nitelikli görselleri temin ettiniz. Karşı araç sürücüsünden; sürücü belgesi, poliçe ve araç ruhsat suretlerini alarak, sizde karşı tarafa kendi belge suretlerinizi verdiniz. Sürücü olarak üzerinize düşeni ve sizden beklenenleri yerine getirdiniz.
Artık olayın bundan sonraki aşamasına, en zorlu ve başkalarının tasarrufunda olan ve kısmen erişiminiz dışında gelişen; araç hasar onarım süreci başlayacaktır. Bu aşamada yapılması gerekenler sırası şu şekilde olmalıdır.
Aracınızın hasarını artıracak eylemlerden kaçınılmalıdır. Araç, hareket gücünden mahrum ise hareket ettirmeye çalışılmamalıdır. Gerekli olması halinde kurtarıcı araç desteği alınmalıdır.
Hasarlı araç, poliçe düzenlendiği sırada sigorta şirketi ile mutabık kalınan bir onarım servisi ya da uygun bulunan bir onarım servisine çekilmelidir. Bu durum, poliçe özel şartlarına göre değişkenlik gösterecektir.
Kaza sırasında düzenlenen KTT ve araçlara ait belgeler ile olay yeri fotoğrafları servise teslim edilerek hasar dosyası açılması için işlemler başlatılmalıdır.
Hasar ihbarı sonrasında sigorta şirketinin atamasını yaptığı sigorta eksperinin servise gelerek, servis ile onarım konusunda mutabakat yaptığı sırada aracınızın evsafına uygun bir onarım olup olmadığı kontrol edilmelidir. Aracın onarımında kullanılacak yedek parça ve işçilik bilgileri hakkında bilgi edinilmelidir. Layıkıyla onarılacağı teyit edilmelidir.
Aracın, makul sürede onarımının tamamlanması amacıyla servis ile irtibatlı halde olunmalıdır. Zira, yedek parça tedarik süreçleri ve alternatif hasar onarım maliyetleri araştırmaları sırasında aracın serviste kalma süresi olağandan daha fazla olabilecektir.
Hasar onarımının tamamlanması akabinde; kusurlu aracın trafik sigortacısı ve /veya kasko sigortacısı, hasar onarımına ilişkin onarım bedellerini mağdur hesabına ödeyecektir. Bu ödeme, servisin onarım bedeline ilişkindir ve servise takdim edilmesi gerekecektir.
Hasar ödemeleri karşılıklı olarak tamamlandıktan sonra hasar onarım süreci son bulmuş olacaktır.
Sonraki aşama, eğer kazada kusursuz veya kısmi kusurlu iseniz; aracınızın hasar almasından kaynaklı olarak uğradığı değer kaybı tazminatının talebi ve tahsili olacaktır. Bu tazminat tutarı, sigorta poliçesinin teminat limitleri dahilinde olacaktır. Teminat limiti üzerinde kalan bakiye tutarlar ise zarar veren aracın, sürücüsü ve malikinin sorumluluğu kapsamında kalacaktır. Değer kaybı tazminatınızı da tahsil etmeniz halinde bu kaza ile ilişkili hak ve alacaklar kısmen son bulmuş olacaktır. Araç hak mahrumiyetleri ve ikame araç bedelleri ile kazanç kayıplarına dair iddia ve talepler müstesnadır.
BENZER HABERLER