Son Dakika
Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü’nün (OECD) Türkiye ekonomisine dair yayımladığı son “Türkiye İnceleme Raporu”, ülkenin mevcut ekonomi politikalarının sürdürülmesi halinde uluslararası yatırımcı güveninin daha da artırılabileceğini ortaya koydu. Raporda yer alan değerlendirmeleri paylaşan OECD Türkiye Ekonomisti Sebastien Turban, enflasyonda gözlenen düşüş eğilimi, azalan cari açık ve artan rezervler ile birlikte Türkiye’nin yatırım ortamının daha cazip hale geldiğini vurguladı.
Sebastien Turban’a göre, 2023 ortasından bu yana uygulanan sıkı para ve maliye politikaları sayesinde Türkiye ekonomisinde önemli bir dönüşüm yaşanıyor. Enflasyon ve beklentilerdeki düşüş eğilimi, cari açıkta azalma ve Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) net rezervlerinde swap hariç pozitif seyir, bu dönüşümün somut göstergeleri arasında yer alıyor.
TCMB’nin güçlü iletişimiyle birlikte para politikasının sıkı duruşunun sürdürüleceğini ifade eden Turban, bu kararlılığın yatırımcı nezdinde güveni artıran temel faktör olduğunu söyledi.
OECD raporunda Türkiye’nin 2024 yılı için büyüme tahmini yüzde 3,1 olarak belirtilirken, 2026’da bu oranın yüzde 3,9’a ulaşarak potansiyel büyüme düzeyi olan yüzde 4 seviyesine geri döneceği öngörülüyor. Turban, geçmiş yıllarda sürdürülemez şekilde yüksek olan büyümenin, uygulanan politikalar sayesinde daha sağlıklı ve istikrarlı hale geldiğini ifade etti.
Raporda, son dönemde kredi derecelendirme kuruluşlarının not artırımlarının da gösterdiği üzere, Türkiye’ye yönelik uluslararası yatırımcı algısının pozitif yönde değiştiği belirtildi. Ancak Turban, bu algının kalıcı hale gelmesi için özellikle doğrudan yabancı yatırım akışlarının teşvik edilmesinin ve mevcut ekonomik politikaların sürdürülebilir bir şekilde uygulanmasının önemine dikkat çekti.
“Yatırımcı güveni zamanla daha da artırılabilir. Politika duruşunun sürdürülmesi, yatırım ortamının güçlenmesi ve uzun vadeli sermaye girişlerinin artması açısından kritik öneme sahip” diyen Turban, belirsizliklerin azaltılması ve iletişimdeki şeffaflığın yabancı yatırımcıların kararlarını olumlu etkilediğini ifade etti.
OECD, Türkiye’nin sürdürülebilir büyüme ve ekonomik yakınsama hedeflerine ulaşabilmesi için yapısal reformların önemine de dikkat çekti. Raporda mali disiplinin korunması, harcama verimliliğinin artırılması, vergi tabanının genişletilmesi ve kapsayıcı büyüme için reformların kararlılıkla hayata geçirilmesi gerektiği vurgulandı.
BENZER HABERLER