Dolar 33,9762
Euro 37,6709
Altın 2.725,36
BİST 9.771,16
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 25°C
Hafif Yağmurlu
İstanbul
25°C
Hafif Yağmurlu
Paz 27°C
Pts 28°C
Sal 29°C
Çar 28°C

ATAŞEHİR İMAR ISLAH PLANLARININ İPTALİ BİNLERCE VATANDAŞI MAĞDUR EDİYOR

ATAŞEHİR İMAR ISLAH PLANLARININ İPTALİ BİNLERCE VATANDAŞI MAĞDUR EDİYOR
26 Haziran 2024 17:59 | Son Güncellenme: 30 Haziran 2024 15:57
A+
A-

Yüz binlerce kişi 51 yılda ancak çözüme kavuşan mülkiyet sorunu ile tekrar karşı karşıya.
Ataşehir’de ıslah imar planının iptali ile 100 bin vatandaşı etkileyen yürütmeyi durdurma kararı, mahalle sakinleri, YEDPA Ticaret Merkezi ortakları ve binlerce kişi tarafından protesto edildi.

Ataşehir Belediyesi ilçe sınırları içerisinde yer alan ve üç mahalleyi kapsayan, toplamda ise 13 bin malik ve yaklaşık 100 bin vatandaşın mağdur eden ıslah imar planının iptali, çözüme kavuşmuş sorunları tekrardan gündeme getirecek.

Düzenleme öncesi duruma dönüldü

Bölgede ikamet etmeyen ve kanuni haklarını almış olan bazı hissedarlar, yapılan düzenlemeleri iptal ettirmek için İstanbul 12. İdare Mahkemesi’ne dava açtı. Sonuç alamayan davacılar, İstanbul 6. İdare Mahkemesi’ne 2023/1596 dosya numarasıyla başka bir dava açarak süreci devam ettirdi. Davacıların talepleri, daha önce Danıştay kararı ile 2009 yılında kesinleşmişti. Buna rağmen, 6. İdare Mahkemesi, 28 Mayıs 2024 tarihinde düzenlemelerin hukuksuz yürütmesini durdurma kararı verdi.
Bu karar, İstanbul ili Ataşehir ilçesi, Yeniçamlıca, Mimar Sinan ve Mevlana Mahallelerini kapsayan ıslah imar planı uygulamasının iptali sonrası düzenleme öncesi duruma dönülmesi ve yeniden ıslah imar uygulamasına yönelik alınan Ataşehir Belediyesi’nin 22.09.2022 tarih ve 2022/888 sayılı encümen kararı ile İBB’nin 15.03.2023 tarih ve 1874-1859 sayılı encümen kararının iptali için açılan davada tarafların itirazları değerlendirilmeden alınmış durumda.

Karar süreci sekteye uğrattı
Bu karar, bölgedeki tüm siyasi partilerin ve vatandaşların büyük çoğunluğunun rıza gösterdiği bir sürecin sekteye uğramasına neden oldu. 51 yılı aşkın süredir devam eden tapu sorununun çözümünü amaçlayan düzenlemenin iptali, bölge halkının miras aldığı tapu sorunlarını çocuklarına devretmek zorunda kalması anlamına gelecek ve yıllarca süren problemleri yeniden gündeme getirecek.

Asrın felaketinden ders alınmalı
Ülkemizde asrın felaketini yaşatan deprem gerçeğini görmezden gelen ve bölgede yapılacak imar dönüşümünün ve gelişiminin önünde engel olan bu karar, bölgeyi deprem riski ile karşı karşıya bırakıyor ve bölgenin olumsuz etkilenmesine sebebiyet veriyor.

  

REKLAM ALANI