Dolar 33,9762
Euro 37,6709
Altın 2.725,36
BİST 9.771,16
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 25°C
Hafif Yağmurlu
İstanbul
25°C
Hafif Yağmurlu
Paz 27°C
Pts 28°C
Sal 29°C
Çar 28°C

İŞ STRESİ VE TÜKENMİŞLİK SENDROMU İŞLETMELERE ZARAR VERİYOR

İŞ STRESİ VE TÜKENMİŞLİK SENDROMU İŞLETMELERE ZARAR VERİYOR
23 Temmuz 2024 12:48
A+
A-

Çalışanlar stresi az bir görev için düşük maaşa razı Türkiye’de çalışanların %47’si mevcut işinden ayrılmayı düşünüyor.

İş stresi Avrupa genelinde çalışanlar için önemli bir endişe kaynağı olarak verimliği etkiliyor. Uluslararası işe alım ve danışmanlık şirketi Michael Page tarafından gerçekleştirilen, Türkiye’nin de dahil olduğu Avrupa genelindeki yeni bir araştırma, çalışanların %49’unun işini stresli bulduğunu, %47’sinin mevcut işini stres ve iş yükü fazlalığı nedeniyle bırakmayı düşündüğünü, %29’unun ise stresi daha az bir görev için daha düşük maaşlı işlere razı olduğunu ortaya koyuyor.  

Michael Page Türkiye Genel Müdürü Fatih Cömert “Bir iş yerinde çalışanlar iş stresi nedeniyle ayrılmak üzereyse tehlikede olan sadece onların zihinsel sağlığı değil, aynı zamanda o şirketin geleceğidir. O nedenle iş stresini azaltmaya yönelik gerçek bir taahhütte bulunmak işveren için stratejik bir zorunluluktur.  Aksi halde eylemsizliğin maliyeti çok yüksek olur. Çalışanların sağlığına ve mutluluğuna yatırım yapan işverenler, onların tüm potansiyelini ortaya çıkarır ve işletmelerini uzun vadeli başarıya hazırlar.” diyor.

Yakın zamanda yaklaşık 4.000 iş arayan ve çalışanın katılımıyla gerçekleştirilen bu araştırmaya göre, çalışanların işyerinde ihtiyaç duyduğu koşullar ile işverenlerin şu anda sundukları arasında kopukluk görülüyor.

İş stresi ve çalışan tükenmişliğine dikkat 

Türkiye dahil tüm Avrupa genelinde iş stresi dalgasının yaygınlaşmakta olduğunu ortaya koyan bu araştırmaya göre, iş stresi çalışanların ruh sağlığını etkilemekle kalmıyor, aynı zamanda işletmelere de zarar veriyor. Araştırmaya katılanların %32’si çalışmalarının taktir görmemesi, %27’si bunaltıcı iş yükleri, %33’ü iş ve özel yaşam dengesini kurma mücadelesi nedeniyle iş yerinde stres yaşadıklarını belirtiyor.  Çalışanlarda artan tükenmişlik sendromu tehlikesine rağmen pek çok şirket, iş gücünün refahını destekleme konusunda yetersiz kalıyor. Çalışanların yalnızca %14’ü şirketlerinin ruh sağlığı desteği sunduğunu söylüyor.

İş yerinde stres azaltmanın yolları

Michael Page araştırma sonuçlarına göre iş stresinin çözümü ve mutlu bir işyeri yaratmak için işverenlere pratik öneriler ise şöyle sıralanıyor:

Takdir sürecini hızlandırın: Takdir eksikliği 4 çalışandan 1’inde ciddi strese neden oluyor. Bu sorunu çözmek için yöneticileri, ekiplerinin sıkı çalışmasını ve başarılarını düzenli olarak takdir etmeye teşvik edin. Çalışanı takdir uygulamaları, iyi performansları kutlamanın ve iş gücüne değer verdiğinizi göstermenin güçlü bir yoludur. Böyle bir uygulama ile çalışanlar birbirlerinin başarılarını mesajlar ve ödüllerle kutlayabilir.

İş yükünü hafifletin: İş süreçlerini basitleştirebileceğiniz, gereksiz toplantıları ortadan kaldırabileceğiniz ve iş gücünüze biraz nefes alma alanı sağlayabileceğiniz alanları belirleyin. Yöneticileri düzenli molalar vermeye ve örnek olmaya teşvik edin; eğer yöneticiler aralıksız çalışıyorlarsa, ekipleri de aynısını yapma konusunda üzerlerinde baskı hissedecektir. Son denemelerde umut verici sonuçlar veren haftada 4 gün çalışma yöntemiyle çalışanların iş stresinin azaldığı ve zihinsel sağlıklarının daha iyi olduğu, işletmelerin de üretkenliğini koruduğu gözlemleniyor.

İş-yaşam dengesine öncelik verin: Bu araştırma çalışanların %64’ünün uzaktan çalışmayı ofiste olmaktan daha az stresli bulduğunu gösteriyor.  Ancak stres seviyelerini değerlendirmek, iş yüklerini yönetmek ve uzaktaki çalışanların kendilerini yalnız veya bunalmış hissetmemeleri için ihtiyaç duyduğu desteği sağlamaya özen gösterin.

REKLAM ALANI