Dolar 32,4375
Euro 34,7411
Altın 2.439,70
BİST 9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 15°C
Az Bulutlu
İstanbul
15°C
Az Bulutlu
Pts 17°C
Sal 17°C
Çar 19°C
Per 19°C

‘Kilit piyasa Türkiye’

‘Kilit piyasa Türkiye’
11 Mayıs 2016 10:14
A+
A-

jacobsen-
Saxo Bank’ın Baş Ekonomisti ve CIO’su Steen Jakobsen, Türkiye’nin mültecilerle ilgili durumunun, Birleşik Krallık’taki Brexit oylamasının önüne geçeceğine dikkat çekti.

Online yatırım uzmanı Saxo Bank’ın Baş Ekonomisti ve CIO’su Steen Jakobsen, “Brexit oylaması bana göre Avrupa’nın geleceği için sadece bir katalizör olacak, kendi içinde bile büyük bir risk değil. Birleşik Krallığın ‘geleceğini’ AB içinde veya dışında olması belirlemeyecek. Asıl belirleyici olan, Birleşik Krallık ekonomisinin üretkenliği olmayan bankacılık ve gayrimenkule aşırı bağlı olması ve bunun sonucunda da global piyasa görünümünde finanse edilen cari açıktır. Başbakan David Cameron’un oylamadan önce AB ile bir anlaşma yapmış olması, bugün Avrupa’nın fiilen iki parçalı bir Avrupa olduğu anlamına gelir. Zaten Birleşik Krallık için AB’de kalsa bile ayrı bir kurallar dizisi, geri kalan ülkeler için ise ayrı bir kurallar dizisi yürürlükte olacaktır.

“Bir başka deyişle Haziran referandumundan sonra sonuç ne olursa olsun diğer AB ülkeleri de, mülteciler ve Avrupa Merkez Bankası ile siyasetçiler arasında giderek büyüyen ayrılık ve aynı şekilde Almaya ile Club Med arasındaki büyüyen ayrılık nedenleriyle ‘özel anlaşmalar’ talep edecekler” dedi.

Belirleyici etken Türkiye piyasası

Yunanistan’ın durumuna da dikkat çeken Steen Jakobsen, tüm bu koşullara rağmen asıl belirleyici etkenin Türkiye piyasası olduğunu vurguladı: “Bugün ‘Yunanistan’a daha fazla kredi!” olarak özetleyebileceğimiz Yunan trajedisinde yeni bir bölüme başlıyoruz. Asla bitmeyen hikaye! Yunan ‘çözümü’ borcun tıraşlanması olmak zorunda. Ama bu eylemsizlik ve satın alma zamanının Avrupa’nın bütün problemleri için çözüm olduğuna herkesten fazla inanıyor gibi görünen Merkel için kesinlikle kabul edilemeyecek bir şey. Bütün bu gelişmelere karşın, kilit piyasa Türkiye olmaya devam ediyor. Uzun zamandır Türk yatırım piyasasını gözlemliyorum. USDTRY paritesi 3.05/3.06 altında olduğu sürece reel faizlerin çok yüksek olduğunu savunuyordum. Ancak son gelişmeler dolayısıyla artık bu görüşte değilim. Türkborsası, gelişmekte olan bir piyasa olarak iyi performans gösterdi, fakat geçen hafta önemli ölçüde düştü.”

Yönetim ve risk tanımı

Steen Jakobsen risk konusunda da bir değerlendirme yaparak politikacılar ile merkez bankaları yöneticilerine seslendi: “Piyasalar Brexit lehine ve aleyhine korku tellallığı yapmakla meşgul. Bu arada mültecilerin durumu ve Avrupa Merkez Bankası’nın sıfırın altındaki faiz oranlarının tartışma dışı kalması, Avrupa’da büyümeyi ortadan kaldırıyor. Daha önce de dediğim gibi, satın almada yanlış zamanlama nedeniyle ‘sosyal sözleşmenin’ yeniden müzakere edilmeye zorlanması gibi büyük bir risk var. Zaman satın alamayacağımız tek şeydir, belki de politikacılar ile merkez bankaları yöneticilerinin bu gerçeğin farkına varma zamanı gelmiştir. Kesin olan şey hem politik hem de piyasaya ilişkin seslerinin yükseldiğidir, dünyadaki kulaklarını bu seslere tıkayan politikacılar için bile…”

EKONOMİ AJANDASI

REKLAM ALANI